ÜRÜN DETAYI

CV sigorta DASK

Dask
Deprem sigortası yaptırmak için ne gerekiyor?
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Başvurusu Nasıl Yapılır? Dask başvurusu için en yakın sigorta acentesine ya da banka şubesine başvuruda bulunabilir. İstenilen belgeler, ilgili işlemi yapan yerlere verilerek Dask için teklif alınması gerekir. Dask fiyatları sabit olup, sigorta şirketine göre değişiklik arz etmez,

Zorunlu Deprem Sigortası Yaptırmanız İçin Gerekenler

Zorunlu Deprem Sigortası kendi geleceğimizi garanti altına almamızın yanı sıra, ülkemizin olası bir depremdeki tazmin hizmetlerinin de güvencesidir. Bu nedenle birey olarak hepimizin sosyal sorumluluğu olarak görülmelidir.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:

  • Sigortalının
    • Adı
    • Adresi
    • Telefonu
    • Cep Telefonu
    • T.C. Kimlik Numarası
    • Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)
  • Sigortalanacak Binanın:
    • Açık Adresi
    • Tapu Bilgileri
    • İnşa Yılı
    • Yapı Tarzı
    • Toplam Kat Sayısı
    • Hasar Durumu
  • Meskenin (Dairenin):
    • Brüt Yüzölçümü (m2)
    • Kullanım Şekli

Hatırlatmak isteriz ki, Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esasına dayanır.

Yanlış beyandan doğabilecek maddi kayıplar, sigortalının sorumluluğundadır.

Zorunlu Deprem Sigortası, yaşadığınız binada depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik bir teminat sistemidir. Bu sayede yaşamın deprem öncesindeki temel standartlarında devam edebilmesi amaçlanır,

Ülkemizin yüz ölçümünün %66’sı I. ve II. derece deprem bölgesinde kalıyor. Nüfusumuzun %71’lik kısmı deprem açısından en riskli bölgelerde yaşıyor. Ülkemizde afetler sonucu yıkılan konutların %81’lik kısmının deprem kaynaklı. Bu sebeple deprem Türkiye’nin önemli bir gerçeği olarak kabul ediliyor. Olası bir deprem durumunda maddi kayıpları en aza indirmek ve hızlı bir şekilde depremin yaralarını sarabilmek için konut sahiplerinin yasal olarak zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekiyor. Zorunlu deprem sigortası, sigorta şirketleri tarafından yapılabiliyor.

DASK yenilemesinin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgiyi DASK yenilemesi nasıl yapılır sayfamızdan alın.
 

  1. DASK; Doğal Afet Sigortaları Kurumu anlamına gelmektedir. Zorunlu Deprem Sigortası, DASK güvencesi altında yapılır.
     
  2. Zorunlu Deprem Sigortası süresi bir yıldır. Zorunlu Deprem Sigortası süresi dolduğunda poliçe sigortalı veya sigorta ettiren tarafından her yıl yenilenmelidir.
     
  3. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak zorundadır.
     
  4. Zorunlu Deprem Sigortası depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar (temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında meydana gelenler de dahil olmak üzere), sigorta bedeline kadar zararları teminat altına alır.
     
  5. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın 240 000 TL’dir.
     
  6. Satın aldığınız veya kiraladığınız konutta elektrik ve su idarelerinde abonelik işlemleri esnasında Zorunlu Deprem Sigortası beyan etmeniz gerekmektedir.
     
  7. Konut satın almak veya satmak için zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekir. Tapu dairelerinde, alım-satım ve ipotek gibi resmi işlemlerin yapılması esnasında konutun sigortalı olması şartı aranmaktadır.
     
  8. Konut kredisi alabilmeniz için zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Kredi süresince, sigortalı tarafından yenileme yapılmaması durumunda, banka tarafından sigortalıya bilgi verilerek ilgili poliçenin yenilenmesi gerekmektedir.
     
  9. DASK’ın toplam hasar ödeme gücü; kurum fonları ve reasürans kapasitesinden oluşmakta olup, 2014 verilerine göre yaklaşık 12 milyar TL düzeyinde bulunmaktadır.